nong-zap
 7ອາຫານຢຸດອາຫານຜົມລົ່ນ

• ປາແຊລມ່ອນ
• ສາລ່າຍທະເລ
• ນ້ຳມັນໝາກພ້າວ
• ຫອຍນາງລົມ
• ຖົ່ວຕ່າງໆ
• ຜັກຫົມ
• ນ້ຳເຜິ້ງ

ຂໍ້ມູນຈາກ: KESA
ຮູບພາບ: Pixabay
1
nong-zap
 10ອາຫານທີ່ຄົນເປັນສິວຄວນກິນ ແລະ ຄວນຫຼີກລ່ຽງ
• ຄວນກິນ
1. ຜັກຫຼາຍສີ
2. ໂປຣຕີນ
3. ຊາຂຽວ
4. ໂຢເກີດ/ນົມສົ້ມ
5. ນ້ຳມັນຕັບປາ/ປາແຊລມ່ອນ
6. ອາຫານທາດສັງກະສີ
• ບໍ່ຄວນກິນ
1. ຂອງຫວານ
2. ນົມ
3. ຊັອກໂກແລັດ
4. ແປ້ງຂັດຂາວ
ຂໍ້ມູນຈາກ: ALLABOUTYOU.COM
nong-zap
 5ອາຫານບຳລຸງແຂ້ວ
• ແອບເປີ້ນ: ຊ່ວຍຜະລິດນໍ້າລາຍ ເພື່ອປ້ອງກັນເຊື້ອແບຄທີເລຍ
• ແຄລອດ: ຊ່ວຍກະຕຸ້ນໍ້າລາຍ ແລະ ມີວິຕາມິນທີ່ຮ່າງກາຍຕ້ອງການເພື່ອໃຫ້ແຂ້ວສຸຂະພາບດີ.
• ຖົ່ວຕ່າງໆ: ຊ່ວຍກຳຈັດຮອຍຄາບຕ່າງໆອອກໄປ ແລະ ມີແຄລຊ້ຽມຊ່ວຍໃຫ້ແຂ້ວແຂງແຮງ.
• ໝາກນັດ: ຊ່ວຍກຳຈັດໂປຣຕີນທີ່ເຮັດໃຫ້ເກີດຄາບແຂ້ວຕ່າງໆໃຫ້ຫຼຸດອອກໄປ
ຂໍ້ມູນຈາກ: Zilkthailand page
ຮູບພາບ: Pixabay
1 2
3 4
nong-zap
 5 ອາຫານທີ່ຄວນຢຸດກິນກ່ອນນອນ

• ອາຫານປະເພດທອດ: ອາຫານມັນກໍເຕັມໄປດ້ວຍໄຂມັນ ເຊິ່ງມັນຈະເຂົ້າສູ່ຮ່າງກາຍຊ້າກວ່າໂປຣຕີນແລະແປ້ງ ສະນັ້ນຮ່າງກາຍກໍຈະເຮັດວຽກໜັກໃນຕອນທີ່ກຳລັງນອນ ເຊິ່ງກໍບໍ່ຄວນກິນອາຫານປະເພດທອດກ່ອນນອນ
• ຊອັກໂກແລັດ:ກາເຟບໍ່ແມ່ນແຫຼ່ງຄາເຟອີນພຽງຢ່າງດຽວແຕ່ຊອັກໂກແລັດກໍເປັນແຫຼ່ງຄາເຟອີນປະເພດໜຶ່ງຄືກັນ ໂດຍຊອັກໂກແລັດ 1ອອນ ເຊິ່ງເທົ່າກັບ1/4ຂອງກາເຟ 1ຈອກ
• ເຄື່ອງດື່ມມຶນເມົາ: ເພາະເມື່ອດື່ມເຄື່ອງດື່ມມຶນເມົາແລ້ວຂະໜະທີ່ກຳລັງນອນນັ້ນ ຕັບກຳລັງເຮັດວຽກໜັກເພື່ອກຳຈັດແອລກໍຮໍອອກຈາກຮ່າງກາຍ
• ກາເຟ: ໃນກາເຟມີຄາເຟອີນ ເຊິ່ງເປັນສານທີ່ກະຕູ້ນສະໝອງສ່ວນກາງເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍຕື່ນໂຕ ຫຼຸດຜ່ອນອາການຢາກນອນ
• ອາຫານເຜັດ: ອາຫານເຜັດເຮັດໃຫ້ກະເພາະເກີດອາການລະຄາຍເຄືອງ ເຮັດໃຫ້ມີອາຫານແສບທ້ອງ ພ້ອມທັງຮ່າງກາຍຍັງສ້າງສານຮິດສຕາມີນອອກມາ ເຊິ່ງເປັນສານທີ່ເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍຕື່ນໂຕ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ນອນຫຼັບຍາກ
ຂໍ້ມູນຈາກ: www.matichonacademy.com
nong-zap
ອາກາດຮ້ອນແບບນີ້ກິນຫຍັງ ສ່ຽງອາຫານເປັນພິດ!

 ອາຫານປະເພດຕຳ ແລະ ຍຳຕ່າງໆ
ເພາະປາແດກທີ່ບໍ່ໄດ້ມາດຕະຖານອາກເຮັດໃຫ້ເກີດອາການອາຫານເປັນພິດ
 ອາຫານທີ່ມີກະທິ
ເຊັ່ນ: ແກງຫຼືຂະໜົມຫວານທີ່ໃສກະທິຕ່າງໆ ເປັນເມນູທີ່ບູດງ່າຍ
 ອາຫານທະເລ
ຄວນເລືອກກິນອາຫານທະເລທີ່ສົດໃໝ່ ແລະ ປຸງສຸກ ຫາກມີກິ່ນເໝັນຫຼືສີທີ່ິບໍ່ປົກກະຕິບໍ່ຄວນກິນ.
ຂໍ້ມູນຈາກ: mgronline.com
nong-zap
 ທາຍນິໃສຈາກເສັ້ນໝີ່ທີ່ເຈົ້າກິນ

• ເສັ້ນໝີ່ຊອງ(ໝີ່ໄວໄວ): ເປັນຄົນເຮັດວຽກເກັ່ງ ແຕ່ໃຊ້ເງີນເກັ່ງ
• ເສັ້ນໝີ່ເຫຼືອງ: ເປັນຄົນຊຸກຊົນ, ບໍ່ມັກຢູ່ລ້າ,ມັກຄວາມທ້າທາຍ
• ເສັ້ນໃຫຍ່: ເປັນຄົນຈິງຈັງ, ມັກຊ່ວຍເຫຼືອຄົນອື່ນ, ອ່ອນໄຫວງ່າຍ
• ເສັ້ນນ້ອຍ: ເປັນຄົນໝູ່ຫຼາຍ, ອັດທະຍາໃສດີ ແຕ່ບໍ່ຄ່ອຍໝັ່ນໃຈໃນໂຕເອງ
• ເສັ້ນໝີ່ຂາວ: ມັກຢູ່ຄົນດຽວງຽບໆ ມັກຂີ້ໜ້ອຍໃຈແຕ່ເປັນຄົນໂຣແມນຕິກ

ຂໍ້ມູນຈາກ: www.tlcthai.com
ຮູບພາບ: food.trueid.net
1
nong-zap
ແຕ່ລະລົດຊາດສົ່ງຜົນຫຍັງໃຫ້ຮ່າງກາຍແດ່
• ລົດຊາດເຄັມ: ໂທດຂອງການກິນເຄັມຄື: ເຮັດໃຫ້ເປັນໂລກໄຕ, ຄວາມດັນໂລຫິດສູງແລະໂລກຫົວໃຈ.
• ລົດຊາດຫວານ: ນ້ຳຕານຖືກຈັດໃຫ້ຢູ່ໃນອາຫານຈຳພວກຄາໂບໄຮເດດ ໃຫ້ພລັງງານກັບຮ່າງກາຍທັນທີທີ່ກິນເຂົ້າໄປ ສົ່ງຜົນໃຫ້ຮູ້ສຶກສົດຊື່ນຢ່າງໄວວາ.
• ລົດຊາດສົ້ມ: ມີຄຸນສົມບັດສຳຄັນໃນການກະຕຸ້ນຕັບແລະຖົງນ້ຳດີ ໃຫ້ປ່ອຍນ້ຳຍ່ອຍຊ່ວຍໃນການດູດຊືມອາຫານຂອງຮ່າງກາຍ ຟອກເລືອດ ເປັນຢາລະບາບອ່ອນໆ ແລະ ແກ້ເລືອດອອກຕາມວ່າງແຂ້ວ.
• ລົດຊາດເຜັດ: ລົດຊາດເຜັດ ລະດັບໝາກເຜັດ 10ໜ່ວຍ ເຮັດໃຫ້ເຫື່ອໄຫຼຍ້ອຍ ໂດຍແຫຼ່ງທີ່ມາຂອງຄວາມເຜັດຮ້ອນມາຈາກສະໝູນໄພກຸ່ມ.
ຂໍ້ມູນຈາກ: e-maggazine.info
ຮູບພາບ: Pixabay
1
nong-zap
 ຮູ້ບໍ່ເຝີ1ຖ້ວຍທີ່ທ່ານກິນມີຄຸ່ນຄ່າໂພຊະນາການເກືຶອບຄົບ5ໝູ່

• ຄາໂບໄຮເດດ: ທີ່ໄດ້ຈາກເສັ້ນໝີ່ທຸກປະເພດ ເຊິ່ງຈັດຢູ່ປະເພດເຂົ້າ ສ້າງເປັັນພະລັງງານໃຫ້ກັບຮ່າງກາຍ.
• ໂປຣຕີນ: ໄດ້ຈາກລູກຊີ້ນ,ຊີ້ນງົວ,ຊີ້ນໝູ,ຊີ້ນໄກ່...ທີ່ນຳໄປສ້າງຄວາມຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຮ່າງກາຍ.
• ວິຕາມິນ: ໄດ້ຈາກຜັກຫຼືຖົ່ວງອກທີ່ໂຮຍໜ້າ ເຊິ່ງນຳໄປຊ່ວຍໃຫ້ຮ່າງກາຍເຮັດວຽກໄດ້ປົກກະຕິ ແລະ ສ້າງພູມຄຸ້ມກັນ.
• ໄຂມັນ: ທີ່ໄດ້ຈາກກະທຽມຈຽວ ຫຼື ໄຂມັນຈາກຊີ້ນ

ຂໍ້ມູນຈາກ: korzapjeed.wordpress.com
1
nong-zap
 ມາຮູ້ຈັກກັບລະດັບຄວາມສຸກຂອງສະເຕັກສາວົກສະເຕັກບໍ່ຄວນພາດ.
• Blue rare ຊີ້ນທາງໃນເປັນສີແດງທັງໝົດ ຜ່ານຄວາມຮ້ອນພຽງຜິວດ້ານນອກເທົ່ານັ້ນ
• Rare ຊີ້ນສີແດງຈາກທາງໃນ 75% ຈົນໄປຮອດຊີ້ນທາງນອກສີນໍາ້ຕານ
• Medium rare ຊີ້ນສີແດງ 50% ແລະ ຊີ້ນສີນ້ໍາຕານ 50%
• Medium ຊີ້ນສີແດງ 25% ໄລ່ຈົນເຖິງຊີ້ນດ້ານນອກສີນໍ້າຕານ
• Medium well done ເກືອບສຸກ 100% ຊີ້ນເປັນສີນໍ້າຕານເກືອບທົ່ວທັງໝົດ
• Well done ຊີ້ນສຸກ 100%

ຂໍ້ມູນຈາກ: Food.mthai.com
ຮູບພາບ: Food.mthai.com
1
.
The URL has been copied in your clipboard.